اعتیاد

مشاوره اعتیاد

درواقع مشاوره ی اعتیاد سعی داره به شکلی پیش بره که خطر سازترین آسیب هایی که اعتیاد میتونه در زمینه های اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی ایجاد کنه رو از تمام جهات بررسی کنه. در نهایت اقداماتی جهت رفع پیگیری و درمان این آسیب ها انجام بشه.

برنامه های زیادی برای پیشگیری از اعتیاد یا درمان ویا پیشگیری های پس از رهایی با همکاری ارگان های مختلف ممکن اجرایی  شده باشه. در مشاوره ی اعتیاد و روندی که  با خانواده و فرد درگیر سوء مصرف مواد طی میشه شرایط متفاوت هست. چرا که نیاز به همراهی با مشاور متخصص در هر مرحله هست.

اعتیاد بیماریست

فردی که درگیر سوء مصرف مواد هست. فردی سست عنصر، بی اراده و یا از نظر اخلاقی فاسد نیست! برداشت نادرستی که افراد میتونن از یک فرد درگیر سوء مصرف مواد داشته باشن باعث میشه که فرد معتاد نخواد از کسی کمک بگیره چون اصلا کسی نمیتونه درکش کنه. درصورتی که معتادان بخاطر احساس شرمندگی، ترس، خشم و اندوهی که دارن نیاز به حمایت های ویژه و تخصصی دارن، نه رفتارهای ناشایست و یا حمایت های نا به جا و آسیب زننده، که حال و شرایطشون رو بدتر کنه.

نقش مشاوره اعتیاد در سوء مصرف مواد مخدر

 

پیش گیری اولیه

در این مرحله هدف این مورد هست که آگاهی های لازم به افراد جامعه که میتونه شامل خانواده ها، والدین، نوجوانان و جوانان جامعه باشن داده بشه. بنابراین از شروع اعتیاد در زندگی فرد جلوگیری بشه. طی این مرحله موارد و عوامل هشدار دهنده گفته میشه. در مواردی مهارت های لازم به افراد آموزش داده میشه تا بتونن این عوامل رو حذف کنن. در مواقع لازم به درستی حلشون کنن و در نهایت به سمت سوءمصرف موارد کشیده نشن.

این مرحله از پیشگیری میتونه درقالب مشاوره های فردی و خانوادگی، به افرادی که زنگ خطراعتیاد رو میشنون و خودشون یا یکی از نزدیکان رو در معرض این خطر میبینن. به صورت تخصصی و متناسب با شرایط خود شخص موضوع بررسی بشه و راهکارهایی ارائه بشه. هم میتونه در قالب برنامه های آموزشی و کلی  مثل :آموزش به والدین ، کودکان، نوجوانان با عنوان معرفی مواد مخدر و آشنایی با خطرات و آسیب های مواد مخدر، راهکارهای کلی پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر ارائه بشه.

 

مشاوره تخصصی هنگام ورود به مرحله ی اعتیاد

در این مرحله به شناخت و تشخیص به موقع، برای افرادی که به تازگی وارد وادیه سوءمصرف مواد شده پرداخته میشه. راه حل های مختص این مرحله که شامل نوع برخورد صحیح والدین، در واکنش به این موضوع و یا نوع برخورد همسر وشریک عاطفی با این شرایط جدید و تازه ارائه میشه. گاهی هم ممکن فردی که در ابتدای راه سوءمصرف مواد قرار گرفته. مراجعه داشته باشه و روند تخصصی برای خود فرد پیش گرفته بشه.

رفته رفته با پشت سرگذاشتن تکنیک های مخصوص مشاوره ی اعتیاد. به فرد درگیر سوء مصرف مواد کمک میشه که مسیر رهایی رو پیش بگیره.

 

توانمند سازی پس از درمان اعتیاد

در این مرحله درمانی تمام یا قسمتی از توانایی ها ی فرد که در اثر آسیب هایی که مواد مخدر داشته از بین رفته بود به فرد برگرده.با مشاوره ی فردی بتونه به شکلی مفید و سازنده به زندگی بدون سوءمصرف مواد برگرده. جایگاه خودش در خانواده و جامعه رو بازیابی کنه. بعد از درمان، به فرد کمک میشه که از بازگشت مجدد به سمت سوء مصرف مواد جلوگیری کنه.

 

مشاوره اعتیاد و سوءمصرف مواد

  • ارزیابی سوءمصرف مواد و ارزیابی های کلی مراجع توسط مشاور متخصص انجام میشه.
  • مشاور متخصص در زمینه اعتیاد، یک برنامه ی تخصصی برای درمان براساس نیاز ها و شرایط فرد درگیر سوءمصرف مواد ارائه میده.
  • در طول جلسات درمان علاوه بر ارائه ی تکنیک و روش های مختص شرایط هر فرد، برنامه های درمانی برای دریافت حمایت های عاطفی از خانواده و افراد نزدیک به فرد درگیر سوءمصرف مواد هم ارائه میشه. بدین منظور جلسات فردی، خانواده درمانی و زوج درمانی نیز جزء برنامه درمانی هست.
  • مشاور اعتیاد برنامه هایی جهت مراقبت پس از درمان، به منظور جلوگیری از بازگشت مجدد فرد به سمت سوءمصرف مواد ارائه میده و با مراجع همراهی لازم رو داره.

 

مشاوره ی اعتیاد و روش های درمانی

برنامه های درمانی برای هر شخص متفاوت هست. میتونه براساس نیازها و موقعیت منحصر به فرد هر شخصی تنظیم و انتخاب بشه. بنابراین روش های متعددی برای درمان هست که چند مورد رو ذکر می کنیم. نکته ی مهم اینجاست که در هر نوع از روش درمانی بهتر که همراهی مشاور متخصص در زمینه ی اعتیاد با خانواده و فرد درگیر با سوءمصرف مواد باشه.

 

درمان به روش بستری

در این سبک از درمان اعتیاد یک برنامه ی ساختارمند ارائه میشه. تمام جنبه های اعتیاد فرد درگیر سوءمصرف مواد رو پوشش میده. در طول این دوره ی بستری که جهت توانبخشی فرد هست. بیمار در یک مرکز بدون مواد مخدر تحت مراقبت های پزشکی و حمایت های درمانی شبانه روزی قرار میگیره.

 

بازپروری سرپایی

این روش درمانی نوع روش جامع برای اعتیاد هست. در این روش برنامه های موثری همچون برنامه های ساختارمند روش بستری رو ارائه میده. با این تفاوت که توانبخشی های سرپایی به بیماران این امکان رو میده که در طول روند بهبودی در منزل باشن. بیماران می تونن همزمان با شرکت در جلسات درمانی برنامه ریزی شده در طول هفته، به کار و مراقبت از خانواده ی خود ادامه بدن.

نکته ی مهم اینجاست که از اونجایی که توانبخشی های سرپایی بیماران رو از دنیای واقعی جدا نمی کنن. بیماران در معرض خطر بیشتری برای مواجهه با محرک هایی هستند که اونها روبه چالش می کشه. به همین دلیل درمان های سرپایی برای افرادی که دارای انواع خفیف اعتیاد و رویکرد متعهدانه و منظم برای بهبودی هستن میتونه مناسب باشه.

 

استفاده از داروهای ترک اعتیاد

در طول سم زدایی و در طول درمان ممکن که به بیماران داروهایی برای کمک به روند بهبودی تجویز بشه. این داروها برای اهداف مختلفی از جمله مدیریت علائم ترک، کاهش هوس یا درمان اختلالات همزمان استفاده می شوند. داروهای درمان اعتیاد زمانی موثرترین نتایج رو دارن که همراه با یک برنامه درمانی جامع مصرف بشن.

 

کلام آخر

در طی این روند علاوه بر تمام برنامه های دارویی وجسمانی که به شکل جامع و ساختارمند برای بیمار در نظر گرفته شده و در حال اجرایی شدن هست. نیاز مداخله های تخصصی روانشناسی و مشاوره هایی مختص به خانواده ها و افراد نزدیک به بیمار ارائه بشه تا روند درمان به بهترین و موثرترین شیوه ادامه پیدا کنه.