استرس

استرس

در درجه ی اول ببینیم استرس به زبان ساده یعنی چی؟ درواقع استرس یک حالت آمادگی (آماده باش ) است. ذهن و بدن شما از استرس به عنوان روشی استفاده میکنه تا زمانی که اتفاق یا رویدادی هست. بتونه بهترین واکنش هارو داشته باشه.
این موضوع که استرس میتونه اثراتی بذاره تا فرد رو ناتوان کنه درسته. بهتر بدونیم که استرس یک واکنش کاملا طبیعی و ضروریه که توسط همه ی انسانها و حیوانات تجربه شده. استرس یک عادت و یا یک بیماری روانی نیست. همونطور که قد افراد روی طیف گسترده ای از کوتاه تا بلند متنوع هست. سطح استرس روزانه ی افراد هم روی طیف وسیعی از آرام تا مضطرب متغیر هست. در اصل استرس هرچقدر هم که شدید باشه نمیتونه باعث دیوانگی بشه.

استرس مفیده …!

بله شاید تا بحال فقط از ضررهای استرس و ناراحتی هایی که میتونه داشته باشه شنیدیم و گفتیم. بهتر که از یک دید متفاوت تری وارد صحبت بشیم. فرض کنیم قرار که شما در یک مسابقه ی تلویزیونی شرکت کنید. اگر هیچ استرسی نداشته باشید محرکی هم نیست که شما رو به سمت آمادگی برای مسابقه بکشونه و وقتی از شما سوالی پرسیده میشه عکس العمل به موقع و مناسبی از خودتون نشون نمیدید. با این حال اگر استرس بیش از حدی هم داشته باشید شمارو برای آمادگی و مطالعه عصبی میکنه. حتی هنگام حضور در مسابقه با چرخش دوربین هم دچار تنش میشید و تمرکزتون رو از دست میدید.
در نتیجه عکس العمل هایی که استرس از نظر روانی و بدنی ایجاد میکنه. اگر در حد اعتدال و بصورت گهگاهی باشه مفید هست. اما اگر هر روز و هر روز درگیر استرس های شدید هستید اثرات مخرب خودشو داره.

استرسی

مشکلاتی که استرس ایجاد میکنه

زمانی که برای مدت طولانی سطح بالایی از استرس رو تجربه می کنید. باعث اختلال خواب،حس مداوم (مزمن) خستگی،اختلال در تمرکز و واکنش تند به اطرافیان میشه.
استرس همچنین میتونه باعث سردرد، زخم معده، اسهال بشه و در توانایی جنسی، میزان تمایل جنسی فرد تاثیر داره. تحقیقات نشون داده که استرس باعث پیشرفت بیماری های قلبی و فشار خون بالا، دیابت، مشکلات سیستم ایمنی بدن میشه.
با دیدن این فهرست از اثرات مخرب لازم نیست که با نگرانی بیشتر به استرستون اضافه کنید. استرس بالا به این معنی نیست که شما قرار مریض بشید. به این معنی هست که اگر تحت کنترل شما درنیاد تاثیرات خودش رو با ایجاد زمینه های بیماری های مختلف به جای میگذاره.

چرا من استرس دارم ؟

ممکن این سوال رو از خودتون بارها پرسیده باشید که چرا بقیه ی آدما مثل من استرس ندارن؟ قبل از هر چیزی بهتر که بدونیم استرس علاوه بر این که بیماری نیست. نشونه ی ضعف هم نمیتونه باشه. در اصل استرس ترکیبی از دوتا منبع مختلف :
اول جهان اطرافتون
دوم نحوه مواجه ی شما با این جهان هست.
یعنی محیط و شخصیت شماست که با هم تعامل می کنن و سطح های مختلفی از استرس رو تولید می کنن.
شرایط استرس زا تنها شرط لازم برای ایجاد استرس نیست. افرادی رو می شناسیم که در شرایط پر تلاطم و استرس زا هم بدون تنش واسترس هستن. در عوض افرادی هم وجود دارن که از کاه کوه میسازن و صرف نظر از اینکه رویداد چقدر کوچیکه به خودشون تنش و استرس زیادی رو وارد می کنن.
بنابراین برای تغییر سطح استرسی که دارید. هم می تونید دنیای اطراف خود و هم شیوه ی واکنشی که به دنیای اطراف دارید رو تغییر بدید. اما در اصل تغییر رفتارهای خودتون و واکنش هایی که دارید از هر کاری راحت تره.

شناخت محیط های استرس زا

در دنیای اطراف ما شرایط و اتفاقای مختلفی هست که میتونن در تولید استرس نقش داشته باشن. ما معمولا به چیز های بزرگی مثل :
از دست دادن کار، مرگ شریک عاطفی، تصادف و اتفاقات ناگوار متعدد دیگری فکر می کنیم. قطعا این اتفاقات و حتی فکر کردن بهشون هم میتونه مارو مضطرب کنه. اما یکسری اتفاقات کلی تر و کوجیکتری هم در زندگیمون هست. آزاردهنده ،تحریک کننده و ناخوشایند هستن که میتونن منبع استرس دائمی باشن و به اصطلاح (دردسرهای روزانه ) بهشون میگیم.
دردسرهای روزانه مثل : همکار ناخوشایند، ترافیک سنگین روزانه، سرو صدای همسایه، وابستگی ها و رفت و آمدهای فامیلی بیش از حد، اما از اونجایی که این موارد به شکل عادت دراومدن و یک جورایی عرف شدن. زمانی هم که استرس تولید می کنن به چشم ما نمیان مگر اینکه به مشکل جدی تبدیل بشن.
حتی اتفاقات مثبت هم میتونن بخاطر یکسری جنبه های منفی که همراه با خودشون دارن. برای ما استرس ایجاد کنن مثل : رفتن به مسافرت و تعطیلات که یک اتفاق مثبته اما بخاطر برنامه ریزی و کارهای اضافی که باید براش انجام بدید. با خودش تنش و استرس بهمراه داره.
بنابراین اوضاع و احوال کلی زندگی ما میتونه منبع دائمی و ثابت استرس باشه.

مدیریت محیط های استرس زا

روش مقابله ی ما با این اتفاقات و رویدادهای پر تنشی که در بالا گفتیم به بخشی از شخصیت ما برمیگرده. بهتر بدونیم که تحقیقات نشون داده که هیچ ژنی برای استرس وجود نداره. یعنی نمیتونیم بگیم که کسی استرسی بودن رو به ارث برده اما معمولا افرادی که استرس بالایی دارن. ممکن متوجه این موضوع بشن که افرادی حساس تر و عموما عاطفی تر از دیگران هستن. این به این معنیه که اونها با سطح حساسیت بالاتری به چالش های زندگی جواب میدن و برخورد می کنن.
صرفا به این معنی که میتونید مستعد استرس باشید. نه به این معنی که استرس براتون اجتناب ناپذیر باشه بلکه میتونید استرس رو مدیریت کنید.
در اصل بیشتر شخصیت شما از محیط و از چیزهایی که طی سالیان زندگیتون تونستید یاد بگیرید تشکیل شده. این موارد رو ممکن از والدینتون، شرایط زندگیتون، تجربیاتی که در اثر اتفاقات مختلف داشتید دریافت کرده باشید.
بنابراین این خود شما هستید که میتونید تصمیم بگیرید بعد از شناخت استرس و درک اون با کمک روش هایی که به شما میدیم کنترلش کنید.

کلام آخر

در اصل بیشتر شخصیت شما از محیط و از چیزهایی که طی سالیان زندگیتون تونستید یاد بگیرید تشکیل شده. بنابراین این خود شما هستید که میتونید تصمیم بگیرید بعد از شناخت استرس و درک اون، با کمک روش هایی که به شما میدیم و همراهی مشاور متخصص کنترلش کنید.