انتخاب رشته

انتخاب رشته

انتخاب رشته یکی از اساسی ترین و حیاتی ترین تصمیم های دوران تحصیل به حساب میاد. از اونجایی که این تصمیم ارتباط مستقیم با آینده شما داره. قاعدتا ذهنتون رو خیلی درگیر میکنه وشمارو سر دوراهی و یا چند راهی قرار میده.در خصوص انتخاب رشته و تصمیماتی که هر فرد در این مورد میگیره. موارد مختلفی تاثیرگذار هستن، مثل:

  • علاقه،
  • استعداد،
  • آینده ی شغلی،
  • هزینه ها،
  • درآمد،
  • آرزو ها و خواسته ها،
  • نظرات خانواده
  • اطلاعات کامل از هر رشته.

در درجه ی اول نیازداریم که بدونیم هر یک از این موارد رو چطور میشه سنجید و اطلاعات کافی درموردش پیدا کرد.

در این مقاله سعی داریم درخصوص این موارد و عوامل مهم دیگه که در انتخاب رشته در هر دوره ای نیاز هست صحبت کنیم.

نکات مهم برای انتخاب رشته

 

۱علاقه و استعداد  در انتخاب

از اونجایی که شناخت علاقه و استعداد تاثیر زیادی در انتخاب رشته داره. ابتدا شما  باید استعداد و علاقه ی شخصی تون در زمینه های مختلف رو بشناسید.

برای ارزیابی در این مورد و رسیدن به شناختی مناسب، میتونید از تست های متنوعی استفاده کنید.

انتخاب رشته

 از جمله این تست ها

 

استعداد یابی هالند یا کدهای هالند

کارکرد این تست کشف استعداد ذاتی افراد، برای مشاغل مختلف هست. به عنوان مثال: اگر فردی شخصیت اجتماعی داشته باشه، اما شغلی که داره در ارتباط با اجتماع نباشه. به مرور زمان دچار بی علاقگی و سرخوردگی نسبت به این شغل  میشه. موارد متعدد دیگری نیز وجود داره که تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی در شغل  برای فرد داره.

 

آزمون هوش استنفورد بینه

اولین و اصلی ترین آزمون سنجش هوش است. این تست بیشتر توانایی های ادراکی مثل پردازش دیداری، استدلال کمی، استدلال سیال، حافظه کاری رو میسنجه. تست هوش چند گانه گاردنر هشت نوع هوش را مورد سنجش قرار میده: هوش زبانی کلامی، هوش موسیقایی، هوش بین فردی، هوش اخلاقی، هوش منطقی ریاضی و.. تا با ارزیابی مناسب و نتایج درستی برسید.

 

 آزمون سنجش شخصیت  MBTI

یک پرسش‌نامه روان‌سنجی فردی، برای شناسایی نوع شخصیت، نقاط قوت و اولویت‌های افراد طراحی شده. این تست توسط ایزابل مایرز (Isabel Myers) و مادرش کاترین بریگز (Katherine Briggs) و بر اساس کارشان بر روی تئوری کارل یونگ (Carl Jung) درمورد انواع شخصیت تهیه شده.

توجه داشته باشید که این تست هارو با جستجو کردن نام هرکدوم از این آزمون ها در اینترنت میشه انجام داد. اما بهتر که توسط یک روانشناس انجام بشن، چرا که  موضوع مهم، تحلیل این تست هاست. مشاور متخصص در طی مشاوره و تشخیص رفتار و هیجانات شما و با انجام تست های مختلف و تحلیل این تست ها به نتیجه خیلی بهتر و بیشتری از از نوع شخصیت و استعداد شما میرسه. توجه داشته باشید انجام دادن چند تست در اینترنت شخصیت شما رو به طور کامل نشون نمیده. اما برای آشنایی توصیه میشه دقایقی وقت بذارید و از تست ها استفاده کنید.

 

۲رشته های مختلف رو خوب بشناس

شما با آشنایی از شرایط تحصیلی، ضوابط و آینده شغلی هر یک از این رشته ها قطعا انتخاب بسیار بهتری خواهید داشت. برای آگاهی بیش‌ تر می‌ تونید علاوه بر گفت‌ و گو با دوستان و آشنایان، تحقیق از دانشگاه‌ ها، استادان و دانشجویان، رشته مورد نظر خود روجستجو کنید تا اطلاعات مفیدی از شرایط تحصیلی، آینده تحصیلی و بازار کار بدست بیارید. همچنین می تونید این اطلاعات رو از مشاور متخصص دریافت کنید.

 

انتخاب رشته سال نهم

انتخاب رشته سال نهم، یکی از انتخاب های فوق العاده با اهمیت برای دانش آموزان هست. شاید بشه گفت دانش آموزان اولین تصمیم مهم زندگی خودشون رو در این مقطع میگیرن. تصمیمی که ارتباط مستقیم با آینده و سرنوشت اونها داره. در این انتخاب باید فاکتورهایی مختلفی از جمله: استعداد، علاقه و نیاز بازار کار رشته مربوطه، در نظر گرفته بشه چراکه این تصمیم به تصمیم های آینده جهت میده. البته باید این روهم اضافه کرد که دانش‌آموز باید حداقل، معدل لازم و همچنین از شرایط انتخاب رشته نهم، جهت ورود به رشته مورد نظر آگاهی داشته باشه.

با توجه به حساسیتی که در مورد انتخاب رشته سال نهم وجود داره. اهمیت مشاوره تحصیلی بالا میره تا راهنمای والدین و دانش آموز باشد.

 

انتخاب رشته کنکور سراسری

انتخاب رشته کنکور در ایران موضوع چالشی هست. به طوری که بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری داوطلبان مجاز به  انتخاب رشته باید نسبت به این امر اقدام کنند.

یکی از دغدغه های اساسی نحوه صحیح انتخاب رشته کنکور سراسری هست. دانش آموز باید بتونه با توجه به رقابتی که وجود داره به  رشته مورد علاقه ی خودش وارد بشه. در این میان دانش‌آموز باید به نکات کلیدی و مهمی مثل:

  • تحلیل کارنامه کنکور.
  • زمان انتخاب رشته.
  • نحوه انتخاب رشته.
  • تاثیر سهمیه.
  • تاریخ انتشار دفترچه انتخاب رشته.
  • شناخت اساسی رشته های دانشگاهی.
  • شناخت و بررسی دانشگاه ها.
  • هزینه دانشگاها.
  • و از همه مهمترعلاقه فردی خود دانش‌آموز.

توجه ویژه داشته باشن تا مبادا با یک انتخاب نادرست و بدون آگاهی در رشته دلخواه قبول نشه. تمام تلاش وقت و انرژی یکساله ای که داشته از بین بره.

 

انتخاب رشته کارشناسی ارشد

انتخاب رشته کارشناسی ارشد مسئله دیگریست که دوباره پس از انتخاب رشته کنکور و گذشت چند سال از اون، انتخاب دوباره پیش روی متقاضیان کارشناسی ارشد قرار می  گیره.

همیشه انتخاب رشته جزو فصلهای مهم و پر اهمیت زندگی ماست. انتخاب صحیح و جلوگیری از اشتباه دراین امر، برای همه داوطلبان انتخاب رشته کارشناسی ارشد، روشن و واضح هست.

مطالبی که باید برای انتخاب درست رشته مدنظر خود به آن توجه کنید. نکاتی چون مراحل انتخاب رشته، زمان انتخاب رشته کارشناسی ارشد  نحوه انتخاب رشته کارشناسی ارشد، آگاهی از شرایط انتخاب رشته کارشناسی ارشد،الویت بندی کدهای رشته و … رو در نظر داشته باشید.

 

انتخاب رشته کنکور دکترا

داوطلبان آزمون دکترا بارها انتخاب رشته رو تجربه کردن و از اهمیت بالای انتخاب رشته کنکور با خبر هستن. همینطور با دانلود دفترچه و مطالعه با دقت اون همانند انتخاب رشته کارشناسی ارشد، با اطلاعات کافی و با آگاهی مناسب اقدام به ثبت کدهای رشته ها و انتخاب رشته کنن.

مراحل انتخاب رشته دکترا رو سایت سازمان سنجش (sanjesh.org  ) در زمان مقرر شده، برای انتخاب رشته اعلام نموده ومی تونن با مراجعه به این سایت نسبت به انتخاب رشته مورد نظر خود اقدام کنند.

 

کلام آخر

در حقیقت یک انتخاب درست تضمین کننده آینده ای روشن تر برای دانش آموز و دانشجو هست. چرا که یک انتخاب اشتباه باعث از دست رفتن وقت و انرژی و امید ما به آینده میشه. چه بسا دانشجویان و دانش ‌آموزانی که بدون آگاهی کافی، بدون مشورت با مشاوران متخصص دست به انتخاب رشته زدن و در میانه راه پی بردن که اصلا مناسب این رشته نیستن. استعداد و علاقه ای به رشته انتخابی خود ندارن و فقط زمان رو هدر دادن. همیشه پیشگیری از وقوع اتفاقات بد شما را برنده رقابت زندگی میکند.

همواره استفاده از مشاوره تحصیلی کاربلد طوری مارو در این مسیر هدایت میکنه که بهترین تصمیم ممکن رو بگیریم.